Menigheden Lys og Salt


  • HOME
  • KONTAKT

⇐ TILBAGE...



LOV OG NÅDE



Af hans fylde har vi alle modtaget, og det nåde over nåde; for loven blev givet ved Moses, nåden og sandheden kom ved Jesus Kristus. Ingen har nogen sinde set Gud; den Enbårne, som selv er Gud, og som er i Faderens favn, han er blevet hans tolk (Joh 1,16-18)


Lige siden det første århundrede, har de troende kristne fortsat debatteret – mest af alt med hinanden - om betydningen af Moseloven. Og selvom både vers 16 og vers 18 i ovenstående bibelcitat indeholder mange betydningsfulde ting, som bestemt er værd at drøfte på sigt, så vil vi her i denne artikel koncentrere os om vers 17:


… for loven blev givet ved Moses; nåden og sandheden kom ved Jesus Kristus.


Efterhånden som den kristne protestantiske bevægelse voksede frem, opstod en af de største uoverensstemmelser mellem to stridende parter - nemlig spørgsmålet om, hvilken funktion Loven skulle have i den troendes liv. Disse to parter var dem, som blev protestanter og dem, som forblev katolikker.


En af de fem vigtigste teologiske ”opsummeringer” ved Reformationen var: Ved tro alene. Denne sætning angiver det protestantiske syn på, hvordan man bliver frelst fra Guds evige dom. Protestanternes hensigt var at fremhæve tro alene i modsætning til det katolske syn tro og gode gerninger for de troende.


Denne konflikt i det 15. og 16. århundrede mellem protestanter og katolikker blev senere, af begge parter, læst ind i de Paulinske skrifter og projiceret tilbage i Paulus’ ord. I dag må enhver modsætte sig denne måde at læse Skriften på, for i forbindelse med fundet af bla. Dødehavsrullerne, fik vi et indblik i den tid, som Paulus levede i – ligesom vi også bør lytte til den jødiske forståelse af samme - og derfor bør Paulus læses og tolkes i lyset af det første århundredes kultur og samtid - set med israelske briller - og ikke i lyset af det, der kom ud af en katolsk-protestantisk konflikt – en konflikt, som er uden historisk forbindelse til jøden Paulus.


Alt imens man - hos kirkefædrene - ikke havde noget imod at sammenstille lov og evangelium, blev det først ved reformationen, at lov og nåde fik en anden definition. Det modsatte af nåde blev dermed gjort til lov – og det modsatte af lov blev gjort til nåde.


Men det er jo noget sludder, for i virkeligheden har det modsatte af lov aldrig været nåde - men lovløshed. Ligesom det modsatte af nåde aldrig har været lov”- men unåde.


Fortsættes under billedet ...



Johannes syn på lov og nåde ​


Ligesom med Paulus har også Johannes været stærkt misforstået, fordi hans skrifter har været tolket ud fra forkert tid og sted.


I nogle vigtige engelske bibeloversættelser (såsom KJV og NET Biblen) indsættes der i Johannes evangelium 1,17 dette ekstra ord: ”men”. (Det findes i den danske oversættelse)


… for loven blev givet ved Moses, (men) nåden og sandheden kom ved Jesus Kristus (v17)


Dette ord lille men findes ikke i den oprindelige græske tekst. Alligevel forstår de fleste som regel skriftstedet, som om dette ”men” er underforstået. Det er næsten umuligt for os at læse denne tekst uden at sætte lov og nåde op mod hinanden pga. vores nutidige tankegang.


I Johannes' bevidsthed derimod - som forfatter af dette evangelium - var Loven /Torahen noget absolut godt. Grunden til dette var den arv, som Gud havde betroet sit folk Israel, og som hans landsmænd havde plejet, skattet og beskyttet i århundreder. Så hvis man ser bort fra den negative læsning af lov og nåde og i stedet tolker sætningen i vers 17 positivt - ”for Loven blev givet ved Moses, (og) nåden og sandheden kom ved Jesus Kristus” - så vil teksten begynde at flyde mere naturligt.


Her vil tolkningen helt klart blive, at den nåde, som kom med Kristus, blev givet i tillæg til den nåde, der allerede var skænket Israel - i form af Loven.


En oversættelse, som gør op med den forkerte og indavlede tankegang, ville derfor lyde sådan:


Af hans fylde har vi alle modtaget, og det nåde over nåde. For loven blev givet ved Moses, og nåden og sandheden kom ved Jesus Kristus.


l det øjeblik vi ser denne sammenhæng i skriftstedet hos Johannes, bliver vi også klar over hvor meget den jødiske forståelse er med til at give os den rette forståelse af de bibelske tekster.


Dette stemmer også overens med Paulus' undervisning til Romerne, hvor han skriver, at det er et fortrin for Jøderne, at de har fået Guds ord betroet. (Rom 3,1) Og her er der tale om det Gamle Testamente.


Paulus giver da også klart udtryk for, at der ikke er nogen frelse ved Loven. Nej, men han skriver, at Loven gør os i stand til at skelne (Rom 2,17-20) hvad der er væsentligt - set med Guds øjne. Der er derfor ikke noget modsætningsforhold mellem Lov og Nåde.


Også David giver i Salme 147 udtryk for, at Loven ikke er en byrde, men tværtimod er den en gave, som folket kunne føle sig privilegerede over at have fået betroet fra Gud.


Han forkynder sit ord for Jakob, sine love og bud for Israel. Det har han ikke gjort for noget andet folk, de kender ikke hans bud (Sal 147,20)



JOH 1,1-3



LOGOS - I DEN JØDISKE TEOLOGI



JOH 1,11



FORKASTEDE ALLE JØDER JESUS?



JOH 1,16-18



LOV OG NÅDE



JOH 11,8



HVORFOR VENTEDE JESUS?



JOH 19,7



HVORFOR BLEV JESUS HENRETTET
FOR AT KALDE SIG GUDS SØN?



JOH 19,17-22



PILATUS' SKJULTE BUDSKAB
PÅ JESU KORS



JOH 19,30



HVAD BETYDER:
DET ER FULDBRAGT?